Lokalne zajednice protiv rodno zasnovanog nasilja

Tokom 2015-2016. godine realizovale smo projekat „Lokalne zajednice u centralnoj Srbiji protiv rodno zasnovanog nasilja“, uz podršku Fonda Ujedinjenih nacija za eliminisanje nasilja prema ženama. Možete pogledati izveštaj o nalazima eksterne evaluacije projekta.

Trening o digitalnoj bezbednosti

Stokholm 2017 Stokholm, 01-06/10/2017

“Ne postoje ljudi koji nemaju glas (bezglasni)! Postoje samo oni koji su namerno ućutkani ili oni čije glasove društvo bira da ne čuje.”
Arundati Roj

Prvo smo srele Evu Zilen. (Na fotografiji). KTK senior konsultantkinja, koju sam upoznala pre mnogo godina kada je KTK došla na Balkan. Eva je stigla čak i do nas u Kruševcu. Uvod, predstavljanje i iskustva sa online svetom, posebno u vezi sa nasiljem na društvenim mrežama. Podelila nas je u grupe da diskutujemo o razlici između offline i online nasilja. Navele smo, između ostalog: online nasilje nije fizičko, počinioci su anonimni, online nasilje još manje je regulisano zakonom nego offline nasilje. Izložene su mu naročito mladje osobe i /ili osobe koje više koriste internet.

Nasilje u intimnom i partnerskom odnosu: rodna simetrija ili rodna asimetrija

nasilje

Prenosimo ovde odličan tekst Tanje Ignjatović, aktivistkinje Autonomnog ženskog centra iz Beograda i ekspertkinje za nasilje prema ženama, koji odgovara na sve češću zamenu teza da i žene jednako vrše nasilje nad muškarcima.

"Muškarci i žene mogu podjednako da izraze agresiju tokom sukoba, ali kada se radi o nasilju koje je motivisano kontrolom, koja ne zavisi od situacije, već je više sistemske prirode, rodna asimetrija je jasna. Rezultati analize nedvosmisleno potvrđuju da je neopravdano predstavljati nasilje u intimnom i partnerskom odnosu rodno neutrelnim pojmovima."

Pročitajte ceo tekst ovde.

16-ta WAVE Konferencija

00219 WAVE Bec

DAN PRVI, 17/11/2014
Prvi dan Konferencije bio je otvoren za javnost. Mesto održavanja bio je City hol (Gradska Skupština Beča). U pozdravnoj reči, predstavnice WAVEa Maria Rosslhumer i Rosa Logar osvrnule su se na 20-godišnjicu postojanja WAVE (Mreže žena Evrope protiv nasilja), a isto su uradile Sandra Fraunberger, većnica Grada Beča za integracije, ženska pitanja i zaštitu potrošača i Rudolf Hundstrorfer, Ministar rada, socijalnih poslova i zaštite potrošača, kao i predstavnica Evropske Komisije u Austriji Briggite Luggin. Poslednja je kazala da najnovija istraživanja pokazuju da 1 od 3 žene, starije od 15 godina, koje žive u zemljama članicama Evropske Unije, trpi nasilje i da borba protiv nasilja prema ženama ostaje jedan od priorioteta Unije.

Donatorke

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas