Solidarnost je važna!

 

IMG 1021

29. novembar je Međunarodni dan braniteljki i branitelja ženskih ljudskih prava, proglašen 2013. godine rezolucijom Ujednjenih nacija[1], kako bi se prepoznali izazovi i napori sa kojima se suočavaju aktivistkinje

i aktivisti koji širom sveta aktivno rade na poboljšanju položaja žena.

Mi, dolepotpisane braniteljke ženskih prava u Srbiji, susrećemo se sa nedostupnošću javnih prostora za realizaciju događaja, ignorisanjem naših predloga, inicijativa i poziva od onih kojima ih upućujemo. Zvaničnici nas ne pozivaju na sastanke, događaje i ne uključuju u javne rasprave. Pokušavaju da fingiraju učešće nevladinog sektora preko podobnih organizacija, odnosno takozvanih vladinih nevladinih. Ne finansiraju usluge koje pružamo ženama koje preživljavaju nasilje u porodici. Ne uvažavaju našu stručnost, znanje i iskustvo. Verbalno nas napadaju i optužuju po oprobanoj matrici iz 90-tih o tobožnjim stranim plaćenicama. Radikalne i ekstremističke grupe nam upućuju pretnje.

Mi, dolepotpisane braniteljke ženskih prava u Srbiji, svakodnevno se borimo sa mizoginijom, rodnim stereotipima, seksualnim nasiljem, pretnjama, neprihvatanjem, nipodaštavanjem naše uloge, našeg rada i našeg aktivizma. Meta napada nismo samo mi, već često i naše porodice i bliža okolina, ne bi li nas obeshrabrili od daljeg delovanja.

“Osnaženo civilno društvo ključna je komponenta demokratskog sistema”, kaže se u Izveštaju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija za 2018. i dodaje da organizacije civilnog društva i borci i borkinje za ljudska prava imaju najvažniju ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima, uprkos okruženju koje nije otvoreno za kritiku.

Uprkos okruženju koje nije otvoreno za kritiku, mi dolepotpisane braniteljke ženskih prava u Srbiji, danas, na naš dan, poručujemo da ćemo govoriti još glasnije, da ćemo biti na ulici još češće, da ćemo marširati i uzvikivati parole i slogane za mir i toleranciju, da ćemo se i dalje oblačiti u crno i u dugine boje i biti svih nacionalnosti, da ćemo prozivati institucije za nečinjenje i tražiti odgovornost za nepostupanje po zakonu i da ćemo pomagati jedne drugima i biti solidarne. Solidarnost među ženama je važna! Podržimo braniteljke ženskih ljudskih prava.

Udruženje žena Peščanik, Kruševac

SOS Ženski centar Novi Sad

Impuls, Tutin

Oaza sigurnosti, Kragujevac

Nezavisni ženski centar Dimitrovgrad

Žene za mir, Leskovac

Osvit, Niš

Autonomni ženski centar, Beograd – Dobre prakse

IZ KRUGA – VOJVODINA, Organizacija za podršku ženama s invaliditetom

Romani cikna, Kruševac

Damad, Novi Pazar

SOS Vlasotince

ASTRA, Organizacija protiv trgovine ljudima

Odbor za ljudska prava Vranje, SOS telefon

Alternativni centar za devojke, Kruševac

[1] http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/68/181

 

IMG 1027

IMG 1022

IMG 1029

IMG 1031

IMG 1035

 

Donatorke

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas