Aleksandrovac potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou

U opštini Aleksandrovac danas je svečano potpisana Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Na taj način, proces usvajanja i potpisivanja ovog dokumenta u Rasinskom okrugu je zaokružen, DSCI9549 s obzirom da se sada svih pet opština, Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Trstenik, kao i Grad Kruševac, nalaze na listi među 70 lokalnih zajednica u Srbiji i nekoliko stotina u svetu, koji su se obavezali, i na ovaj način, na rad na unapređenju ravnopravnosti. Pomenuta povelja nastala je na 6-toj ministarskoj konferenciji Saveta Evrope o ravnopravnosti između žena i muškaraca, 8. i 9. juna 2006. u Stokholmu i predstavlja važan alat za rad lokalne samouprave dajući određene smernice za unapređenje rodne ravnopravnosti, a za građane i građanke, posebno civilni sektor za monitoring i javno zagovaranje za promene. 

Evropska povelja podrazumeva da je ravnopravnost preduslov demokratskog društva. U uvodnom delu Povelje se, između ostalog kaže i: “Svi aspekti vlasti bliski ljudima, lokalna i regionalna vlast, predstavljaju najpogodnije tle za borbu protiv upornog širenja neravnopravnosti, kao i za propagiranje istinski ravnopravnog društva. One su u poziciji da putem svojih nadležnosti i saradnje sa najrazličitijim lokalnim akterima, preduzmu konkretne korake ka postizanju ravnopravnosti između žena i muškaraca.”

Svečanom potpisivanju povelje u kabinetu predsednika opštine Aleksandrovac, Jugoslava Stajkovca prisustvovali su predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, Udruženja žena Peščanik, Udruženja žena Ž kao žena i kao Župa i predstavnici i predstavnice lokalne uprave Aleksandrovca.

Udruženje žena Peščanik, Ž kao žena i kao Župa su, inače, samostalno i u okviru Mreže žena Rasinskog okruga poslednjih godina aktivno zagovarale usvajanje i potpisivanje povelje u gradovima okruga.

DSCI9541

DSCI9542

DSCI9543

DSCI9544

DSCI9545

DSCI9547

 

 

 

Donatorke

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas