Radionica za žene da ne trpe nasilje: (Samo)osnaživanje i međusobna podrška 15. 07. 2018.

37310939 2103035899768371 5442134515092815872 oRadionica o nasilju prema ženama za korisnice organizacije Romani cikna iz dva naselja u Kruševcu, u kojima pretežno žive građanke i građani romske nacionalnosti, realizovana je u okviru projekta “Žene Rasinskog okruga za život bez nasilja – Кa efikasnijoj saradnji u lokalnoj zajednici u borbi protiv nasilja prema ženama”, koji Udruženje žena Peščanik realizuje uz podršku Fondacije za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till Kvinna.

Na radionici, koja je održana 15. jula 2018. je učestvovalo 14 žena.

Radioničarke, konsultantkinje na SOS telefonu za žene žrtve nasilja, aktivistkinje Peščanika i Romani cikne, Dana Jovanović i Milica Petrović informisale su učesnice o radu dve organizacije na unapređenju položaja žena, kao i o postojanju SOS telefona i pravnog savetovališta za žene da ne trpe nasilje.

Bilo je reči i o Zakonu o sprečavanju nasilja prema ženama, kao i obavezama institucija u obezbeđivanju zaštite, konkretno o radu Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, zdravstvenih službi i drugih institucija. Većina učesnica se u svojim diskusijama osvrnula na često neadekvatno postupanje predstavnika/ca nadležnih institucija, posebno policije, koja ne raguje ili se ne odnosi profesionalno kada se na poziv odazove. To potvrđuje da su predsrasude prema romskoj populaciji i dalje veoma prisutne, a Romi i Romkinje i dalje među najugroženijim grupama u društvu, kako pokazuju brojna istraživanja nevladinih organizacija i različitih nezavisnih organa.

Tokom radionice, učesnice su razmenile informacije o ličnim iskustvima nasilja i razgovarale o tome kake da podrže jedna drugu i međusobno se osnažuju.

Na kraju radionice podeljeni su lifleti sa informacijama o SOS podršci.