ПАМТИМО ХРАБРИ ОТПОР ЖЕНА!

Pamtimo hrabri otpor žena

ПАМТИМО ХРАБРИ ОТПОР ЖЕНА!ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПРОГЛАШЕЊЕ 24. МАЈА ДАНОМ СЕЋАЊА НА ПОБУНУ ПРОТИВ ПРИСИЛНЕ МОБИЛИЗАЦИЈЕ У КРУШЕВЦУ И РАСИНСКОМ ОКРУГУ 1999.

22.мај 2018, Крушевац

Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца

Живојин Милорадовић, председник Скупштине града Крушевца

Поштована госпођо Палуровић / Поштовани господине Милорадовићу,

Удружење жена Пешчаник, Мрежа жена Расинског округа и женске мировне групе из Србије, чланице Мреже Жена у црном обраћају вам се иницијативом за проглашење 24. маја Даном сећања на побуну против присилне мобилизације у Крушевцу и Расинском округу 1999.

Маја 1999., неколико хиљада мајки, сестара, супруга, грађанки и грађана, марширало је из дана у дан, улицама града тражећи престанак рата на Косову и престанак мобилизације мушкараца. Још увек не знамо ко је одговоран за 12 000 мобилисаних током 3 месеца и 52 погинуле особе у Расинском округу. Још увек не знамо ко је одговоран за неизмерне губитке, патње, трауме жена изазване присилном мобилизацијом њихових мушких сродника.

Ову иницијативу смо Граду Крушевцу први пут доставиле маја 2014. на 15-тогодишњицу побуне, и редовно смо је обнављале сваке године, али је она остајала без одговора надлежних. Подсећамо вас да без суочавања са прошлошћу и сећања нема одговорности. Усвајањем иницијативе, Крушевац, који је члан Асоцијације весника мира[1] одао би признање чину грађанске храбрости и одговорности својих житељки и житеља и исказао поштовање према доприносу жена изградњи мира.

Снежана Јаковљевић, законска заступница УЖ Пешчаник

"Ако се известан број жена одважи и каже да сахране њихових синова нису више њихова приватна ствар, то је рађање слободе и оне улазе у комуникацију међусобно и наспрам власти... Протест мајки које су покушале да спасу своју децу из рата на Косову био је искорак ка слободи. Симптoматично је да је таj искорак ка слободи и индивидуалности заборављен уместо да буде полазна тачка за проширење простора слободе. Ако нисмо слободни грађани, немамо шансе и можемо се уљуљкивати у нади да ће нас преговори са ЕУ некуда одвести."

Лист Република, бр. 368-369, новембар 2005, „Протест мајки 1999: између заборава, прећуткивања и сећања“.

[1] Интернационална Асоцијација градова весника мира http://www.iapmc.org, основана је 1988. у Вердуну, Француска, у циљу препознавања и подстицања улоге и одговорности градова у креирању културе мира. Крушевац се Асоцијацији придружио 2 године касније, 1990.