Zagrizi za žene žrtve nasilja: HVALA

Удружење жена Пешчаник захваљује пријатељицама, сарадницама, грађанкама и грађанима Крушевца на учешћу, доброј вољи, солидарности и дружењу током вечери, 15. маја, у кафићу „Екс понто“ за прикупљање средстава за оснивање фонда за жене које су преживеле насиље у породици.

Током вечери прикупљена је сума од 30 000 динара, која ће бити употребљена као и средства, прикупљена током претходне две године: за најосновније потребе жена којима је неопходна помоћ: например, плаћање аутобуске карте, куповину основних хигијенских средстава и хране, прибора за децу.

Подсећамо да СОС телефон Удружења жена Пешчаник годишње прими око 150 позива, а да је број позива на нивоу Мреже Жене против насиља[1] око 10 000 годишње. Насиље је најдрастичнији вид кршења људских права жена. Иако је наша држава ратификовала Конвенцију Савета Европе за спречавање и сузбијање насиља у породици и према женама и усвојила Закон о спречавању насиља у породици, та врста злочина и даље је огроман проблем у нашем друштву. Зато и овом приликом позивамо државне органе и институције да у случајевима насиља према женама реагују у склади са законом и овлашћењима.

[1] Коалиција 27 специјализованих сервиса у Србији који пружају подршку женама које су преживеле насиље у породици и заговарају законске и све друге промене у друштву у циљу унапређења заштите жена од насиља у породичним и партнерским односима.