Saopštenje za medije povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilje – 18.maja

Poštovani,

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilje – 18.maja, koji je Vlada RS ustanovila 2017. a koji se zvanično obeležava ove godine prvi put, Autonomni ženski centar I Udruženje žena “Peščanik” iz Kruševca pokreću osmodnevnu kampanju u periodu od 10. do 18. maja.

Glavna poruka kampanje je da “ako sistem ne reaguje – reaguje zločinac” i kroz dva kratka video klipa efikasno ukazuje na fatalnost posledica u slučajevima kada institucije propuste da zaštite žrtvu ili ne prepoznaju stepen njene ugroženosti.

Iz ugla policajca i socijalne radnice (čije iskaze u klipovima izgovaraju glumci), a na osnovu stvarnih događaja, video materijal na efikasan I jednostavan način pokazuje zašto je važno da sistem veruje ženi žrtvi nasilja.

U ime Autonomnog ženskog centra, vlasnika ovog video materijala, obraćamo vam se s predlogom da se, kao odgovoran medij, uključite u ovu kampanju. Verujemo da ćete naći prostora i vremena da emitujete ovaj materijal tokom trajanja kampanje i na taj način pomognete razumevanju uzroka rasprostranjenosti femicida u Srbiji.

 

Klipove pogledajte na sledećim linkovima:

Socijalna radnica - reakcija umesto zločina

Policajac - reakcija umesto zločina

Donatorke

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas