Nijedna žena manje, nijedna mrtva više!

Udruženje žena Peščanik, organizacija koja se više od petnaest godina bavi problemom muškog nasilja prema ženama, Mreža žena Rasinskog okruga i Mreža Žene protiv muškog nasilja u Srbiji izražavaju duboku tugu zbog novih ubistava žena u Kruševcu, 11. februara, kada je muškarac ubio partnerku i 13. februara kada je sin ubio majku. Imajući u vidu i ubistva žena od strane partnera u Somboru, 05. februara, Smederevu, 09. februara i Beogradu, 10. februara, u poslednjih nedelju dana, od 05. do 13. februara, u Srbiji je ubijeno 6 žena.

Podsećamo, svaka od ubijenih žena trpela je dugogodišnje nasilje. To ukazuje da su određene osobe iz ženinog okruženja i profesionalci u institucijama morali znati da su ove žene izložene nasilju i to nasilje tolerisali. Uprkos potpisanoj Istanbulskoj Konvenciji, strateškim i akcionim planovima, upozorenjima Evropske i Komisije Ujedinjenih nacija za eliminaciju diskriminacije žena o više nego zabrinjavajućem broju femicida, državni organi i institucije u Srbiji i dalje nemaju delotvoran odgovor niti plan kako zaštiti život žene u slučaju porodično partnerskog nasilja.

Ženske organizacije insistiraće na preispitivanju odgovornosti institucija u svakom od navedenih slučajeva. Smatramo da se samo zajedničkom i koordiniranom akcijom svih akterki i aktera, koji se bave pitanjem zaštite žena od nasilja, doslednom primenom zakona i stručnom podrškom ženama može stati na put FEMICIDU, odnosno ubistvu žena samo zato što su žene.

Apelujemo na građane i građanke da pruže podršku ženama koje su izložene nasilju i prijave ovo krivično delo institucijama i imenuju nasilnika.

Pozivamo državne organe i institucije da, u cilju sprečavanja femicida, ustanove redovno praćenje i monitoring nasilja prema ženama i femicida, u skladu sa preporukom Ujedinjenih nacija i redovno prikupljaju i publikuju podatake o polu i relaciji žrtve i nasilnika, kao i o merama koje su preduzete protiv nasilnika.

Udruženje žena Peščanik

Mreža žena Rasinskog okruga