Informisanje građanstva o nasilju u Trsteniku

Aktivistkinje Fonda za unapređenje resursa građana/ki Trstenik i Udruženja žena Peščanik iz Kruševca, delile su informativni materijal o nasilju prema ženama, psiho-socijalnoj i pravnoj podršci koju pruža SOS telefon Peščanika, 25. septembra 2017. na glavnom gradskom trgu u Trsteniku.

Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta "Bezbedna od nasilja - informiši, podrži, osnaži" koji podržava UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija) kroz svoj program Integrisani odgovor na nasilje nad ženama.

Sastanak sa partnerkama u Kosovskoj Mitrovici

Aktivistkinje Udruženja žena Peščanik posetile su partnersku organizaciju Ženska asocijacija za ljudska prava iz Kosovske Mitrovice i održale sastanak, koji je ujedno i prva aktivnost na projektu Pregovori Beograd - Priština, iz perspektive žena, koji podržava fondacija Kvinna till Kvinna iz Švedske. Na sastanku su učestvovale 4 aktivistkinje Peščanika i 4 aktivistkinje Ženske asocijacije za ljudska prava. Nakon boljeg međusobnog i upoznavanja sa radom organizacija, učesnice su razgovarale o realizaciji planiranih aktivnosti na projektu.

Cilj projekta je osnaživanje aktivistkinja ženskih prava i žena donositeljki odluka u Južnoj Srbiji i Severnom Kosovu za aktivnije učešće u pregovorima između Beograda i Prištine u procesu EU integracija. Aktivnosti koje će doprineti ovom cilju su: trening za aktivistkinje i donositeljke odluka, sastavljen od dva modula (jedan u Kruševcu, drugi u Kosovskoj Mitrovici), o EU strukturi i procedurama pridruživanja, izgradnji mira, pregovorima između Beograda i Prištine; dve javne diskusije o rezultatima pregovora, ulozi i učešću ženskih grupa i njihovih potreba i prioriteta u proces pregovora; i pisanje preporuka zvaničnicima/ama o inkluziji žena u proces pregovora između Beograda i Prištine.

Projekat će trajati do marta 2018. godine.

Mreža žena Rasinskog okruga

000361 Mreza aktivnosti logo

Cilj osnivanja Mreže je povećanje uticaja žena na kreiranje, sprovodjenje i kontrolu sprovodjenja javnih politika u gradovima Rasinskog okruga podnošenjem zajedničkih inicijativa i predloga lokalnim upravama, unapredjenjem saradnje i medjusobne podrške među ženskim grupama i promovisanjem prava žena.

U periodu koji je prethodio osnivanju Mreže, do 2010., Kruševac i Trstenik su bili jedini gradovi u okrugu, koji su imali telo za rodnu ravnopravnost. U međuvremenu je svih 6 gradova osnovalo telo, 4 grada (Kruševac, Varvarin, Trstenik, Brus) su potpisala Evropsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou, (očekujemo da ti uskoro učini i Ćićevac), Brus, Kruševac i Ćićevac su sačinili i usvojili lokalni akcioni plan za unapredjenje rodne ravnopravnosti.

Značajnu pažnju Mreža povećuje samoorganizovanju žena u Rasinskom okrugu. Zahvaljujući Mreži, neformalne grupe žena okupljene oko ideje unapredjenja ženskih prava osnažile su se i osnovale sopstvene organizacije; u periodu od 2010. nastale su prve ženske NVO u Aleksandorvcu (Ž kao žena i kao Župa), Brusu (Kaliopa) i Ćićevcu (Una), koje se bave pitanjima ženskih prava. Mreži su se pridružile i organizacije Romani cikna iz Kruševca i Fond za unapređenje resursa građana/ki iz Trstenika.

Zahvaljujući Mreži, uz SOS telefon koje je 2009. osnovalo UŽ Peščanik, sada postoje i dva nova SOS servisa za žene koje su preživele nasilje u porodici, u NVO Ž kao žena i kao Župa i Romani cikni.

Mreža će nastaviti da inicira, predlaže i zahteva od lokalnih uprava u okrugu, samostalno i / ili u saradnji sa svima kojima su ljudska prava na srcu, vladavinu zakona, jednake mogućnosti za žene i muškarce da ostvaruju prava i koriste svoje potencijale, utiču na društveni razvoj i uživaju korist od društvenog razvoja.

Podržavaoci i podržavateljke Peščanika

Darodavci/ke:

„Kruška“ pab
„Aralis“ taksi prevoz
„Avon“ kozmetika
„Bis“ knjižara
“Bisera Bibi” frizure i šmika
„Bjelica dizajn“ dekoracija
„Boss“ taksi prevoz
„Copy studio“ print & design
„Eko sistem“ tehnički pregled
„ET“ picerija