Nasilje u intimnom i partnerskom odnosu: rodna simetrija ili rodna asimetrija

nasilje

Prenosimo ovde odličan tekst Tanje Ignjatović, aktivistkinje Autonomnog ženskog centra iz Beograda i ekspertkinje za nasilje prema ženama, koji odgovara na sve češću zamenu teza da i žene jednako vrše nasilje nad muškarcima.

"Muškarci i žene mogu podjednako da izraze agresiju tokom sukoba, ali kada se radi o nasilju koje je motivisano kontrolom, koja ne zavisi od situacije, već je više sistemske prirode, rodna asimetrija je jasna. Rezultati analize nedvosmisleno potvrđuju da je neopravdano predstavljati nasilje u intimnom i partnerskom odnosu rodno neutrelnim pojmovima."

Pročitajte ceo tekst ovde.

16-ta WAVE Konferencija

00219 WAVE Bec

DAN PRVI, 17/11/2014
Prvi dan Konferencije bio je otvoren za javnost. Mesto održavanja bio je City hol (Gradska Skupština Beča). U pozdravnoj reči, predstavnice WAVEa Maria Rosslhumer i Rosa Logar osvrnule su se na 20-godišnjicu postojanja WAVE (Mreže žena Evrope protiv nasilja), a isto su uradile Sandra Fraunberger, većnica Grada Beča za integracije, ženska pitanja i zaštitu potrošača i Rudolf Hundstrorfer, Ministar rada, socijalnih poslova i zaštite potrošača, kao i predstavnica Evropske Komisije u Austriji Briggite Luggin. Poslednja je kazala da najnovija istraživanja pokazuju da 1 od 3 žene, starije od 15 godina, koje žive u zemljama članicama Evropske Unije, trpi nasilje i da borba protiv nasilja prema ženama ostaje jedan od priorioteta Unije.

Zašto JA idem na Prajd

000204 Pride strikovanje

Dragi poznanici, kolege, prijatelji i rodbino, koji "nemate ništa protiv homoseksualaca, ali zašto da paradiraju", ili vi koji niste sigurni šta mislite o svemu tome, imala sam malo vremena da vam napišem zašto JA lično idem u nedelju na tu paradu, pa koga zanima može da pročita. Ustvari, jako bih volela da pročitate.
Ja idem na Prajd zato što"postupam onako kako želim da postane opšti zakon" (Kant). Zato što mislim da moram da "budem promena koju želim da vidim u svetu" (Gandi). I zato što je "da bi zlo trijumfovalo, dovoljno da dobri ljudi ne čine ništa"(Burke).

Budućnost Tri Gvineje Virdžinije Vulf su Žene u crnom iz Beograda

zuc

Predgovor

Ovaj rad je deo magistarske disertacije iz Ženskih studija, predstavljene na Univerzitetu u Portu u Portugalu, decembra 2013. Njegov cilj je da prikaže kako su ideje Virdžinije Vulf iz Tri Gvineje još uvek relevantne i neophodne danas i kako to postaje jasno i opipljivo kroz rad Žena u crnom, naročito grupe iz Beograda.

Almadalen 2014.

O win win situaciji Islandu i još po nečemu1

Sit in the train and Go where you have never been earlier. (EV ENSLER)

I sat, on the chair in the plan, and travelled to Sweden. Then I took Ferryboat and travelled to Gotland, to Visby and, finally, to Nus. And then I returned to my home. With piece of everything in my pocket. And in my heart.

At the exit of Stockholm Arlanda airport, among those who were waiting for just landed passengers, was the taxi driver who picked me up. He has just arrived right from Iraq, no matter that his arrival in Sweden took place a year before than mine - it can be said that things happen before they actually happen. A taxi driver is lucky, he has an older brother. Excuse me, how do you like here? Very good, the taxi driver said. Is there something you don't like? Coldness annoys me. Me too, I thought (up). There were 14 digress in display on the mirror. During my stay at Gotland, the temperature all the time will be between 16 and 18 degrees.

Donatorke

Kvinna till KvinnaGlobal Fund for WomenunwomenOSCE3

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas