Aktivnosti Mreže žena Rasinskog okruga u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

000361 Mreza aktivnosti logo

Mreža žena Rasinskog okruga za ženska prava od petka, 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama do 10. decembra 2016, Dana ljudskih prava organizovaće sledeće aktivnosti u Rasinskom okrugu:

- Tačno u podne, u petak, 25. novembra, u svih 6 gradova Rasinskog okruga, počeće ulične akcije podele informativnog materijala o nasilju prema ženama i prikupljanje potpisa za podršku Inicijativi za proglašavanje 18. maja Danom sećanja na žene žrtve femicida.

Ulične akcije biće održane na platou kod spomenika kneginji Milici u Trsteniku, na Trgu mladih u Ćićevcu, u centru Brusa, Aleksandrovca i Varvarina i na platou ispred Kulturnog centra u Kruševcu.

- Istoga dana, 25. novembra, u Klubu penzionera/ki u Trsteniku u 16 časova biće održana tribina pod nazivom „Prevencija nasilja prema ženama, uključujući nasilje prema starijim ženama“. Govoriće predstavnici/e Centra za socijalni rad i Policijske stanice Trstenik i aktivitkinje Mreže žena Rasinskog okruga za ženska prava, Sofija Pantelić iz Trstenika i Milkana Pavlović i Božana Ivanović iz Kruševca.

- 01. decembra u Trsteniku će biti održan okrugli sto o bezbednosti žena i panel o nasilju prema ženama na kojem će biti reči o Istanbulskoj Konvenciji i novim zakonskim rešenjima protiv nasilja u porodici. Početak prvog događaja je u 11.30 a drugog u 13.00 časova.

- 02. decembra u Brusu će u organizaciji Udruženja žena Kaliopa biti održan okrugli sto o bezbednosti žena, sa početkom u 12.00 časova.

- 04. decembra u Ćićevcu će u organizaciji aktivistkinja Mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost Ćićevca biti održana ulična akcija protiv femicida u 12 časova.

- U periodu od 04. do 10. decembra, aktivistkinje Mreže će uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost Ćićevca realizovati i radionice o nasilju prema ženama u osnovnoj školi u tom gradu kao i školi u Stalaću

- 05. decembra u organizaciji Udruženja žena Kaliopa iz Brusa i Saveta za rodnu ravnopravnost u tom gradu u seoskom naselju Blaževo biće organizovan skup na temu nasilja prema ženama u 13 časova, na kojem će biti predstavljene aktivnosti Mreže i rad SOS telefona iz Kruševca.

- 09. decembra „Ž kao žena i kao Župa“ organizuje uličnu akciju podele lifleta o ženskim pravima u centru Aleksandrovca u 12 časova.

- 10. decembra u organizaciji Romani cikne i Udruženja žena Peščanik biće organizovana akcija „Progovori i za ravnopravnost se izbori“ – promocija prava devojčica, tokom koje će aktivistkinje razgovarati sa devojčicama u nekoliko romskih naselja u 13 časova, dok će u 18 časova biti održana radionica o izboru partnera namenjena devojkama i mladićima u naselju „Marko Orlović“.

Kvinna till KvinnaGlobal Fund for WomenunwomenOSCE3Oak1Trag fondacija

Žene protiv-nasiljaŽene u crnom