Osmomartovski protest u Kruševcu 2016.

000307 8. mart 2016Juče, 8. marta 2016, na Trgu mladih smo održale protest protiv stanja ženskih radnih prava u Srbiji, zajedno sa organizacijom Romani cikna i ženskom sekcijom Samostalnog sindikata. Gošća je bila i Zorica Savić Nikolić, predsednica sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Srbije. Predstavnica Peščanika i predstavnica Saveza samostalnih sindikata pročitale su saopštenja. U radničkim keceljama zviždale smo, izvikivale parole protiv diskriminacije žena na poslu, patrijarhata, kapitalizma i siromaštva... delile informativni materijal i bombone sugrađankama i igrale uz feminističku i antiratnu muziku. U nastavku možete pročitati saopštenja koja su pročitana na protestu.

Saopštenje koje je, ispred Peščanika, pročitala Snežana Jakovljević:

Za radna prava žena!

Drage sugrađanke,

u ime organizacija Romani cikna i Udruženja žena Peščanik, kao i Mreže žena braniteljki ženskih prava Rasinskog okruga želimo vam srećan 8. martovski protest, jer ne postoji drugi način da izrazimo nezadovoljstvo stanjem radnih i svih drugih prava žena osim protestom.

Danas, na protestni 8. mart, u gradovima Rasinskog okruga aktivistkinje Mreže žena braniteljki ženskih prava takodje izražavaju nezadovoljstvo trenutnim stanjem radnih i svih drugih prava žena. Danas na protesni 8. mart, naše prijateljice, aktivistkinje, koleginice i sestre širom Srbije, u Nišu, Dimitrovgradu, Tutinu, Užicu, Novom Sadu, Vranju, Pančevu, Novom Bečeju, Prijepolju su takodje na ulicama, kao I u Beogradu na protesnom maršu koji organizuju tri velike ženske mreže Mreža žena protiv nasilja, Romsko ženska mreža, Mreža žena u crnom, fondacija Rekonstrukcija ženski Fond.

Zajedno protestvujemo protiv patrijarhata, kapitalizma, nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, fašizma. U pozivu koji je upućen javnosti organizatorke marša u Beogradu podsećaju da su diskriminaciji najčešće izložene: Romkinje, žene sa invaliditetom, lezbejke, žene drugih nacionalnosti, žene u reproduktivnom dobu, žene sa maloletnom decom, starije žene, mlade žene, žene sa sela .... U naročito teškom položaju se nalaze žene u sivoj zoni rada, one koje obavljaju sezonske poslove, rade za minimalnu nadoknadu, u lošim uslovima, bez sindikalnog organizovanja u privatnom sektoru, bez dovoljnog broja slobodnih dana u nedelji“.

Zašto i dokle?

Iskustva i istraživanja ženskih grupa govore da su prilikom zapošljavanja i u radnom odnosu žene izložene seksualnom uznemiravanju, ucenama i zlostavljanjima; prve su na listama za otpuštanje, a poslednje za unapređenje, i dalje su manje plaćene u odnosu na muškarce.

Zarade žena za 11% su niže od zarada muškaraca.

Samo 17% vlasništva nad poljoprivrednom imovinom pripada ženama.

Broj zaposlenih žena je za 14% manji nego broj zapolesnih muškaraca.

U obavljanju kućih poslova žene provedu 4 sata duže nego muškarci.

Zašto? Dokle?

Zvanična statistika je samo deo priče.
Prošle godine oko 12 000 žena pozvalo je SOS telefone ženskih grupa u Srbiji da zatraži pomoć od nasilja kojem su izložene. 83 žene pozvale su SOS telefon u Kruševcu. Prošle godine u Srbiji je ubijeno 35 žena u porodičnom i partnerskom nasilju, a 2 su ubijene u Kruševcu.

2016. počela je ubistvom naše sugrađanke, Kruševljanke, mlade Romkinje.

I zato se danas na ovom mestu priključujemo našim sestrama u Beogradu na protestnom maršu, našim sestrama u Rasinkom okrugu i širom Srbije i kao i one obeležavamo 8. mart zbog njegovog „emancipatorskog i revolucionarnog karaktera, internacionalističke solidarosti, antifašizma, uzajmne podrške žena i akcije protiv partrijarhata. Činimo to kao feminističke aktivistkinje, neposlušne građanke, buntovne žene, solidarne drugarice.

Srećan nam protest!

Saopštenje koje je, ispred Sekcije žena Samostalnog sindikata Kruševac, pročitala Milijana Milošević:

Demokratsko društvo nameće potrebu razvijanja demokratskih odnosa uključujući i moralne koji su osnov ljudskih sloboda i prava. Žene traže poštovanje nacionalnog zakonodavstva i međunarodnih instrumenata koji uređuju ekonomska, socijalna i kulturna prava, hoće socijalni dijalog na svim nivoima, povećanu svest i razumevanje neformalne ekonomije i dostojanstvenog rada. Protive se proceduri nepoštovanja postupaka kod otkaza ugovora o radu, radu bez zaključenog ugovora o radu, nevraćanje uredno popunjenih radnih knjižica, neuplaćivanju doprinosa, nepoštovanju radnog vremena i ne plaćanju prekovremenog rada. Neće devijantno društveno ponašanje, moralno maltretiranje, traže imperativno da se prava iz rada i po osnovu rada poštuju.

Poruka:

Ne zaboravite i ne dozvolite sebi da sa vama i vašim životom upravlja neko ko ne želi da poštuje pozitivne zakonske propise. Najvažnije je da ste spremne da se svakodnevno zalažete da se slabosti u sprovođenju zakonskih rešenja otklone, da upoznate svoja prava kako biste ih ostvarile jer ste same sebi najvažnije. Sačuvajte kredibilitet. Sredstva i mehanizmi postoje za ostvarivanje prava žena , unapredimo svoje položaje, krčimo sebi put i pojedinačno i zajednički, poboljšajmo stvarnost bez obzira na specifične uslove u kojima se nalazimo, bez obzira na tradiciju, običaje, procedure i tranziciju. Da bi se naše zamisli ostvarile očekujemo podršku naših kolega.

Kvinna till KvinnaGlobal Fund for WomenunwomenOSCE3Oak1Trag fondacija

Žene protiv-nasiljaŽene u crnom