Održan Ženski sud u Sarajevu

000259 zenski sud

English version

Od 7. do 10. maja 2015. održan je Ženski sud u Sarajevu. Ovo je bio prvi Ženski sud održan u Evropi. Prisustvovalo je oko 500 žena iz zemalja bivše Jugoslavije i sveta, a preko 20 svedočilo o zločinima koji su počinjeni nad ženama u svim ratovima od 90-ih godina na Balkanu.

"Ženski sud - feministički pristup pravdi" organizuje se s namerom da se obelodane zločini nad ženama, da se sprieči dalje ćutanje, zaborav i nekažnjivost zločina, da se izvrši naknadna revizija istorije te uvede ženski pristup pravdi i trajno zabeleže svedočenja o zločinima i nasilju počinjenim nad ženama u državama naslednicama SFRJ od 1990. godine do danas. U skladu s feminističkim pristupom pravdi, Ženski sud omogućava javni prostor za slobodno svjedočenje žena i mogućnost da se njihova svjedočanstva trajno zabilježe.

Ženski sud ne utvrđuje kaznenu odgovornost, već izriče javnu osudu o političkoj i moralnoj odgovornosti počinitelja; upućuje preporuke i zahteve institucijama u pravcu zadovoljenja pravde.

Ženski sud se organizuje da bi podstakao jačanje mreža podrške i solidarnosti u cilju stvaranja snažnog autonomnog ženskog pokreta. Ženski sud podstiče stvaranje drugačijeg - feminističkog koncepta odgovornosti, brige i bezbednosti u cilju izgradnje pravednog mira.

Pet aktivistkinja iz Udruženja žena Peščanik učestvovalo je na ovom događaju.

Oblici nasilja o kojima se govorilo na Ženskom sudu:

1. Nasilje na etničkoj osnovi

2. Militarističko nasilje

3. Kontinuitet rodno zasnovanog nasilja

4. Ekonomsko nasilje nad ženama

Organizacioni odbor čini 10 organizacija iz svih država bivše Jugoslavije. Iz Srbije su to Žene u crnom i Centar za ženske studije.

Donatorke

Kvinna till KvinnaGlobal Fund for WomenunwomenOSCE3

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas