Ulična akcija Pamtimo hrabri otpor žena, 2017.

000381 Pamtimo 2017

Udruženje žena Peščanik danas je na centralnom gradskom Trgu u Kruševcu organizovalo akciju obeležavanja godišnjice protesta u Rasinskom okrugu protiv prisline mobilizacije i slanja u rat na Kosovo 1999.godine. Akciju su podržale aktivistkinje Mreže žena Rasinskog okruga, Žene u crnom iz Beograda, svedokinje Ženskog suda iz zemalja bivše Jugoslavije i aktivistkinje Alternativnog centra za devojke iz Kruševca. Na događaju je bilo oko 50 učesnica.

Sastanak Mreže žena Rasinskog okruga

000380 Sastanak MZRO

Održan je prvi sastanak Mreže žena Rasinskog okruga za ženska prava u 2017-oj godini, od 12. do 14. maja u Vrnjačkoj banji. Sastanku su prisustvovale 22 aktivistkinje iz 6 gradova Rasinskog okruga. Razgovarale smo o aktivnostima realizovanom u prethodnom periodu i dogovarale se o onome što nam predstoji. Takodje, razmotrile Mapu bezbednosti žena u Rasinskom okrugu i napravile dogovor o tome kako ćemo je promovisati i koristiti u budućem radu.

Poziv na akciju

PAMTIMO HRABRI OTPOR ŽENA!

Udruženje žena Peščanik, Mreža žena Rasinskog okruga, Mreža Žena u crnom i svedokinje sa Ženskog suda* će i ove godine organizovati akciju obeležavanja godišnjice protesta građanki i građana Kruševca i drugih gradova Rasinskog okruga protiv prisilne mobilizacije muškaraca i slanja u rat na Kosovo 1999.

Dopis lokalnim telima za rodnu ravnopravnost

Delimo sa vama dopis koji je Mreža žena Rasinskog okruga za ženska prava uputila svim lokalnim telima za rodnu ravnopravnost u Rasinskom okrugu:

Predmet dopisa: Apel za veću vidljivost rada i uticaj tela za rodnu ravnopravnost u razvoju lokalnih zajednica u Rasinskom okrugu

Poštovane/i,

obraćamo vam se povodom 15 godina osnivanja prvih rodnih mehanizama u Rasinskom okrugu - imenovanja Lica i formiranja Komisije za rodnu ravnopravnost u Kruševcu 2002. Mehanizmi su bili deo pilot projekta koji je realizovan u 15 gradova Srbije, uz podršku Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i Misije OEBS-a za Srbiju.

Edukovale smo se o prikupljanju sredstava iz lokalnih izvora

000379 Fandrejzing trening

Dvodnevni trening o sakupljanju sredstava u lokalnoj zajednici održan je za aktivistkinje Mreže žena Rasinskog okruga 24. i 25. aprila u Kruševcu. Trening je organizovan saradnji sa Trag fondacijom, koja ima puno iskustva na polju filantropije i prikupljanja sredstava, i trenericama Natalijom Simović i Bojanom Miković.

Kvinna till KvinnaGlobal Fund for WomenunwomenOSCE3Oak1Trag fondacija

Žene protiv-nasiljaŽene u crnom