Evaluacija projekta Lokalne zajednice u Centralnoj Srbiji protiv rodno zasnovanog nasilja

Delimo sa vama eksterni evaluacioni izveštaj o projektu Lokalne zajednice u Centralnoj Srbiji protiv rodno zasnovanog nasilja, koji je Udruženje žena Peščanik realizovalo u 2015. i 2016. godini, uz podršku Fonda UN za eliminaciju nasilja prema ženama. Autorka izveštaja je Biljana Branković, nezavisna istraživačica i ekspertkinja u oblasti rodne ravnopravnosti, članica GREVIO komiteta.

Ceo izveštaj možete pročitati ovde.

Počeo rad na osnivanju grupa samopomoći

000385 Grupe samopomoci

Udruženje žena Peščanik počelo je sa aktivnostima koje za cilj imaju osnivanje grupa samopomoći za žene koje su preživele nasilje. Do sada smo realizovale 2 treninga. Učesnice treninga bile su konsultantkinje na SOS telefonu i korisnice ove usluge Peščanika, jer će voditeljski par grupa samopomoći činiti po jedna konsultantkinja i jedna žena sa iskustvom nasilja. Na treninzima su unapredile znanja u vezi sa grupnim radom i  kapacitete za osnivanje i vođenje grupa samopomoći. Na prvom treningu akcenat bio na individualnom osnaživanju i podizanju kapaciteta učesnica, dok je na drugom akcenat stavljen na osnaživanje i podizanje kapaciteta ko-voditeljskih parova

Zagrizi za žene žrtve nasilja

000384 donatorsko vece

Udruženje žena Peščanik organizovalo je drugi po redu donatorski događaj pod nazivom "Zagrizi za žene žrtve nasilja", u sredu 7. juna 2017, u kafeu Kruška, čiji su nam vlasnici ustupili prostor besplatno. Događaj je posetilo više od 100 ljudi dobre volje, a oko 45 darodavaca i darodavki, firmi i pojedinaca/ki, poklonili su nagrade za lutriju i kolače koje su posetioci/teljke mogli/e da kupe, donirajući novac za Fond za pomoć ženama koje su preživele nasilje. Na donatorskoj večeri, uključujući i uplate na račun Peščanika, prikupljeno je oko 60.000. Sredstva će biti uplaćena na račun Fonda i iskorišćena za pomoć korisnicama SOS telefona i Pravnog savetovališta Peščanika.

Treći seminar za medije održan u Vrnjačkoj banji

000383 medijski seminar 3

Seminar za medijske profesionalke/ce održan je treći put za sve zainteresovane novinare i novinarke iz Srbije, 2. i 3. juna 2017. Tema seminara, organizovanog u sasradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Mrežom Žene protiv nasilja, bila je rodno senzitivno izveštavanje o nasilju prema ženama. Prisustvovalo je 18 učesnika/ca iz 12 medijskih kuća.

Donatorke

Kvinna till KvinnaGlobal Fund for WomenunwomenOSCE3

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas